Demi ALLAH yang Maha Esa.. Sesungguhnya tidak disediakan jalan yang mudah untuk menuju cintaMu..menitis air mata tatkala sanubari merindui..menitis air mata tatkala semakin menjauh, tetapi janji ALLAH tetap segar & mekar..keranaku tetap yakini.. ALLAH menyatakan.. "Wajiblah cinta-Ku kepada orang-orang yang berkasih sayang kepada-Ku"
(Hasan al-Banna)

Wednesday, November 16, 2011

Pesanan Buat Diri #2

Bismillahirrahmanirrahim...

AlhamduliLlah wa syukuriLlah~

OK dalam keSEMPATan ditengah keSEMPITan, Ulfah mahu berkongsi sedikit bahan bacaan yang ada di dalam L.A. Memang ingat nak buat CERAMAH tentang bahan ini, tapi masa tak mengizinkan. Tetap Ulfah papar di sini kerana HATI melonjak mahu kongsikan ia. Tidak tahu atas sebab apa... Moga diLURUSkan NIAT hati Ulfah. insyaALLAH.. Bagi kawan2 sem 6 IPG dot dot dot... LET'S STRIVE FOR OUR LAST PAPER FOR THIS SEMESTER!! insyaALLAH..

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
"Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada satu bencana sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya satu darjat dan menghapuskan satu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut."
(Riwayat al-Hakim)

Huraian :
1. Ujian adalah seiringan dengan perjuangan. Oleh itu ia tetap memerlukan bekalan iman, sabar dan istiqamah.

2. Ujian dijadikan Tuhan untuk mengukur sama ada keimanan seseorang itu kepada Allah dan seluruh ajaranNya adalah benar dan diikuti oleh perlakuan dan tindakan atau hanya terhenti setakat di mulut sahaja.

3. Umat Islam akan diuji dengan lima perkara iaitu
* saudara seagama yang sentiasa dengki terhadapnya,
* orang munafiq yang sentiasa membencinya,
* orang kafir yang sentiasa memeranginya,
* syaitan yang sentiasa berusaha menyesatkannya
* bisikan hawa nafsu yang sentiasa menggoncang keimanannya.

Semuanya ini menuntut kesabaran dan di dalamnya terdapat ganjaran pahala yang besar daripada Allah SWT.

4. Lawan bagi sabar adalah mengeluh dan ia merupakan perbuatan yang amat dilarang oleh agama kerana dengan mengeluh akan membuatkan semangat menjadi lemah dan terbitnya perasaan kecewa dan putus asa sedangkan Allah SWT berfirman dengan maksudnya:
"Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan". (al-Insyirah:6)

5. Tanpa masalah atau ujian tidak akan wujud kematangan kerana pengalaman dalam menyelesaikan masalah adalah guru terbaik dalam menjamin kejayaan dalam kehidupan.

Setakat ini sahaja dari LA Ulfah.. moga sedikit sebanyak memberi manfaat buat diri kita bersama. 
wallahu'alam~ 
(^^,)


No comments:

Post a Comment

Nak beritahu apa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...